<<< Atpakaļ
 

„Kultūras un vēsturiskais mantojums ilgtspējīgais sociālai un ekonomiskai attīstībai cietokšņu trijstūra apvidū Alūksne – Vastselīna - Izborska”
  

Baltijas jūras reģiona INTERREG III B Kaimiņattiecību programmas INTERREG IIIA Ziemeļu prioritātes no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem līdzfinansētais projekts „Kultūras un vēsturiskais mantojums ilgtspējīgais sociālai un ekonomiskai attīstībai cietokšņu trijstūra apvidū Alūksne – Vastselīna - Izborska”.

Projekta „Kultūras un vēsturiskais mantojums ilgtspējīgais sociālai un ekonomiskai attīstībai cietokšņu trijstūra apvidū Alūksne – Vastselīna - Izborska” („Trīs cietokšņi”) - mērķis ir tūrisma infrastruktūras pilnveidošana, sevišķi uzsverot „trīņu” cietokšņu atjaunošanu, pārrobežu tūrisma maršruta izveidi un attīstību, cietokšņu kompleksu tālākās attīstības iestrādņu sagatavošanu, sadarbības uzlabošanu un ilgtspējīgu apstākļu radīšanu turpmākajam kopīgajam darbam.
Projekta vadošais partneris ir Vastselīnas pilsētas pašvaldība Igaunijā un tas tiek īstenots sadarbībā ar Pleskavas tūrisma attīstības centru Krievijas Federācijā un Alūksnes pilsētas domi. Projekta ietvaros uzsākts darbs pie ekspozīcijas stendu izveides par „trīņu” cietokšņiem – Alūksne – Vastselīna (Igaunijā) – Izborska (Krievijas Federācijā), kā arī izveidot Alūksnes viduslaiku pils makets. Stendos būs pieejama svarīgākā informācija par trīs cietokšņiem četrās valodās (latviešu, igauņu, krievu un angļu). Savukārt Alūksnes pilsētas koka tilta uz Pilssalu atjaunošana ir galvenā Alūksnes pilsētas domes aktivitāte projektā „Trīs cietokšņi”, kas vērsta uz tūrisma infrastruktūras pilnveidošanu un attīstību. Alūksnes viduslaiku pilsdrupās 2007.gada vasarā paredzēti nelieli arheoloģiskie izrakumi. Vastselīnā norit darbi pie skatu torņa izveidošanas Vastselīnas cietokšņa tornī un cietokšņa mūru konservācijas, bet Izborskas cietoksnī uzsākta teritorijas norobežošana, cietokšņa mūru ejās ievietojot restes. Projekta laikā notiks arī trīs valstu ekspertu (vēsturnieku, restauratoru, kultūras pieminekļu aizsardzības speciālistu, ainavu arhitektu u.c.) pieredzes apmaiņas braucieni uz katru no cietokšņiem, kur eksperti varēs iepazīties ar kolēģu darbu klātienē, tāpat paredzēti jauniešu apmaiņas braucieni, kas notiks kā vēstures stunda ar iespēju praktiski iepazīties ar cietokšņiem, to vēsturi.
Projekta kopējais budžets EUR 440 758 (t.sk. Tacis finansējums EUR 119 910), Alūksnes pilsētas domes budžets – EUR 181 392 (ERAF finansējums - EUR 154 183 (kopā ar valsts līdzfinansējumu)).
Projekta ilgums 2006.gada marts – 2007. gada oktobris



Alūksnes pilsētas dome
Dārza ielā 11, Alūksnē, LV-4301
tālr. 43 81496, fakss 43 81150 e-pasts: dome@aluksne.lv